Het beste van bloemkool

VIER FEITEN

 

 

Al een eeuwigheid prijkt ze in de top vijf van Neerlands meest gegeten groenten en generaties groeiden op in de walm van haar geur: De bloemkool is zo langzamerhand minstens zo verweven met het Hollands erfgoed als molens, zuinigheid en André Hazes. Maar wat weten we eigenlijk van deze geliefde groente? Wellicht niet genoeg. Westfresh presenteert daarom… vier feiten over bloemkool.

 

Feit #1: Bloemkool is een geval van geslaagde integratie

Je zou denken dat bloemkool hartstikke Hollands is. Wij Nederlanders telen op grote schaal bloemkool, eten het al eeuwen en een beetje kenner zal stellen dat de Hollandse bloemkool toch eigenlijk wel de lekkerste is. Maar nee, wij hebben de bloemkool ontdekt noch uitgevonden.
Daarentegen moeten we de groente een geval van goed geslaagde integratie noemen. Over de precieze oorsprong zijn de meningen verdeeld. Bloemkool zou uit Syrië, Egypte of Griekeland komen. Of elders. Wie het weet mag het zeggen. Hoe het ook zei, Nederlands is de groente in ieder geval niet.
Maar wat voelde ze zich thuis in het regenachtige Nederland! De bloemkool voegde zich moeiteloos in de Hollandse keuken, waar ze zich gewillig liet doorkoken en door de piepers liet prakken. Ze raakte bevriend met de gehaktbal en had een goede klik met –hoe Hollands wil je het hebben?- kaas . Toen ze ook nog eens geweldig bleek te gedijen op Hollandse grond konden we niet anders dan bloemkool te omarmen als ware het eigen. En zo werd ze een stuk van onszelf.

 

Feit #2: Bloemkool behoort tot schoonste der groenten

Hoewel we het volop  eten, willen we het eigenlijk niet weten: vrijwel alle niet-biologische groenten worden mooi en groot doordat telers zo nu en dan (chemische) bestrijdingsmiddelen gebruiken. Immers, zonder bestrijding van onkruid en ongedierte is het oogsten van groenten en fruit in de kwaliteit en kwantiteit die we gewend zijn en betaalbaar achten, niet mogelijk.
Als een tuinder niet ingrijpt in de natuur betekent dit dat hij waarschijnlijk na één seizoen kan opdoeken. Het gros van de consumenten vindt zijn groenten niet aantrekkelijk genoeg. Als er al iets over is van de oogst.
Maar nu het goede nieuws. De hoeveelheid residu van bestrijdingsmiddelen die gevonden wordt in bloemkool is buitengewoon laag. Omdat de kool in het blad groeit komen de middelen niet of nauwelijks in aanraking met het product. Daarbij wordt in de bloemkoolteelt zowieso relatief weinig gebruikt gemaakt van chemische middelen. Alleen als het echt nodig is om het gewas bij te sturen bespuit de bloemkoolteler zijn kolen. En dat gebeurt zeer weinig en steeds minder. Zo is bij residumetingen van de telers van Westfresh de hoeveelheid middelen die in en op hun bloemkool wordt aangetroffen nagenoeg nihil. Goed om te weten én te eten.

 

Feit #3: Bloemkool gezond? Supergezond!

Dat bloemkool gezond is wisten we al. Zoals iedere groente zit bloemkool boordevol vitaminen. Met ruim een onsje bloemkool heb je je dagelijkse hoeveelheid vitamine C al te pakken. Tegelijk eet je een kwart van je folium en krijg je veel vezels en weinig koolhydraten binnen. Maar in bloemkool zit meer dan vitamines, folium en vezels. Het bevat glucosinolaten. En die glucosinolaten zouden beschermen tegen onder andere kanker, reuma en diabetes. Online gaat daarom op verschillende platforms de vlag uit voor bloemkool. Want onderzoeken zouden aantonen dat je door het eten van bloemkool minstens honderd jaar lang, gezond en gelukkig leeft. Nu is dat wat voorbarig, maar wél bevestigen wetenschappelijke studies dat glucosinolaten het lichaam kunnen beschermen tegen kankerverwekkende en andere schadelijke stoffen.  

 

Feit #4: Bloemkoolgeur hou je eenvoudig buiten de deur

Nog even over die bloemkoollucht. Hoewel voor velen vertrouwd; niet iedereen is er even dol op. Vandaar fijn feitje nummer vier: De doorgekookte koollucht is eenvoudig te voorkomen. Door een stukje brood toe te voegen aan het water waarin je de bloemkool kookt bespaar je jezelf en je huisgenoten ongewenste walmen. Of beperk de stank door vooral bloemkool van Nederlandse, of bijvoorbeeld Spaanse bodem te koken. Naar men zegt is het namelijk vooral het Franse product dat minder lekker ruikt.
Maar -misschien een geruststellende gedachte voor de meer nostalgische lezers- het hoeft niet hoor, brood in je groentenat. Wij van Westfresh associëren de geur van bloemkool (bij voorkeur gecombineerd met die van gekookte aardappels en een lekker stukje vlees) vooral met niks-aan-de-hand-en-lekker-thuis. Dus we laten haar lekker ‘stinken’, liefst minstens ééns per week. Dan leven we vast honderd jaar, gezond en gelukkig ;-).  

 

 

Bronnen:

Voedingscentrum.nl

Journal for Nutrition and Cancer

Volkskrant

Trouw

Isditwelgezond.nl