Onze processen: Teelt

Van de kiem tot de kool

 

Bloemkool was ons beginpunt als vereniging, en is nog steeds ons meest geleverde product. Als trotse telers vertellen we u graag hoe het proces van onze bloemkoolteelt eruitziet.

De allereerste stap in onze productieketen wordt niet gezet door ons telers. Het zijn de zaadbedrijven die aan de basis staan van onze oogst. Zoals de bloemkoolteelt verankerd is in het West-Friese erfgoed, zo geldt dat ook voor zaadteelt en -veredeling. De grootste zaadbedrijven vinden hun thuisbasis bij ons om de hoek. Nadat hier het meest hoogwaardige zaad wordt ontwikkeld, vindt deze zijn weg naar de plantenkweker. En als daar de zaden tot kleine plantjes zijn opgekweekt, kopen wij ze in. Daar beginnen we ieder jaar mee rond de maand maart. Begin augustus zijn de laatste plantjes ‘gebouwd’.

Na het planten van de planten begint een intensief proces van doekdekken, schoffelen, beregenen, strooien, dekken en oogsten. We draaien dan lange dagen en doen veel werk met de hand en de voeten in de aarde. Eind november, begin december oogsten we de laatste bloemkool. Om de grond goed te houden wordt hierna vaak een ander gewas geteeld, zoals tulpen of gras. In samenwerking met andere agrariërs hebben we een voortdurende roulatie op onze en hun landbouwgrond. Deze wisselbouw draagt ertoe bij dat de grond niet uitput, maar mooi en vruchtbaar blijft. 

Het is in de periode dat de planten uitgroeien tot kolen -behalve hard werken- vooral de kunst om zo goed mogelijk op natuur en weersomstandigheden in te spelen. En daarmee zorgen we dat ieder plantje in de best mogelijke omstandigheden verkeert om te volgroeien tot een prachtig stuk groente. En dat dan voor duizenden planten tegelijk en in verschillende fases. Want om een continue aanlevering te kunnen waarborgen, moet er in de daarvoor geschikte seizoenen non-stop worden geplant en geoogst. En buiten die seizoenen zijn we druk aan het plannen, voorbereiden en organiseren om te waarborgen dat we bij aanvang van de lente weer goed voorbereid van start kunnen. 

Daarbij gaan we als het Hollandse bloemkoolseizoen afloopt, verder met telen in Zuid-Spanje. Daarmee kunnen onze klanten niet alleen in de lente, zomer en herfst op ons rekenen: Westfresh levert het hele jaar rond gegarandeerd de mooiste bloemkool en aanverwante producten.
Het is dit proces van eindeloze herhaling én afwisseling wat ons vak zo bijzonder maakt.